Direktlänk till inlägg 22 mars 2013
Här kommer nu ett recept i alla fall, som jag lovade förra helgen när jag bakade!
BUTTERKAKA
75 g smör eller margarin
2 dl mjölk
25 g jäst
1/4 tsk salt
½ dl socker
1 ägg
ca 9 dl vetemjöl
Fyllning:
2 msk smör eller margarin
2 msk socker
1 tsk kanel
Pensling:
1 ägg
Glasyr:
(1 dl florsocker, 3/4-1 msk vatten)
Smält matfettet i en kastull. Häll på mjölken och ljumma till 37 grader.
Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker, ägg och drygt hälften av mjölet. Låt degen jäsa övertäckt cirka 40 min. Arbeta degen smidig med resten av mjölet. Ta upp den på bakbordet och knåde den blank.
Blanda matfett, socker och kanel till fyllningen. Bred den tunt på degen. Rulle ihop degkakan. Skär den i 4-5 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt kakan jäea övertäckt till knappt dubbel storlek.
Pensla med ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.
Låt kakan svalna. Pensla den eventuallt med lite sockerglasyr.
TEMADAG! På dagen idag så är det POLKAGRISENS DAG, och det är väl en dag som bör bektas va? Ptja, åtminstone tycker nog jag det i alla fall. Även om jag inte är nån storförtjust i polkagrisgodis, men kan ju gilla alla dess olika former som ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | |||||||
4 |
5 |
6 | 7 | 8 |
9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
|||
25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|